søndag 1. april 2012

'Mrs. Tarrant'


'Mrs. Tarrant' er en vakker, gammel pelargonium.
Hazel Key ("Pelargoniums" 1974, 1985, 1993) antyder at 'Mrs. Tarrant' kan ha blitt foredlet fram på slutten av 1800-tallet eller begynnelsen av 1900-tallet. De gamle sortene liker ikke så godt moderne dyrkingsmetoder og man skal være forsiktig med å vanne og gjødsle for mye.

'Mrs. Tarrant' er en zonal picotee-pelargonium. Det vil si at kronbladene har en mørkere kant ytterst på kronbladene. Hos 'Mrs. Tarrant' er blomsten hvitrosa med mørkere rosa kant. Bredden på kanten, pckoteen, kan variere med temperatur og dyrkingsforhold. Andre kjente picote-pelargonier er 'Appleblossom Rosebud', 'Deacon Picotee' og 'Silver Celebration'.

Derek Clifford nevner 'Mrs. Tarrant' i en artikkel "The parents of the geranium" i Geraniums around the World, 1978.  Det gjør han fordi 'Mrs. Tarrant er et eksempel på en plante med perfekte blader og voksemåte.
Han kaller det en overforenkling når vi sier at Pelargonium hortorum har 2 arter som foreldre, P. zonale (hvor zonen på bladene stammer fra) og P. inquinans (hvor rødfargen kommer fra). De mest perfekte bladene når det gjelder form, tekstur, zonemarkering og farge, finner man hos P. scandens. Clifford mener derfor at P. scandens  er en av artene som har vært med i foredlingen av 'Mrs. Tarrant' og mange andre zonale pelargonier.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar