søndag 15. april 2012

Old-Man-Live-Forever

P. cotyledonis er det latinske navnet på denne arten. Den er endemisk. Det vil si at den bare vokser på et sted, nemlig på St. Helena, langt til havs.


St. Helena er ellers kjent som forvaringssted for Napoleon. Han døde der i 1821.St. Helena er en klippe-øy, og P. cotyledonis vokser /vokste i vill tilstand på slike steder.
Geitene på St. Helena likte planten godt, og den er nå mer eller mindre utryddet i vill tilstand.
Fordi den ikke finnes andre steder har den utviklet seg ulikt andre pelargonier.


I "tam" tilstand er P. cotyledonis ganske vanlig.
Likevel er det alltid spesielt når ens egen pelargon blomstrer for første gang! Blomstene er snøhvite, kronbladene er plassert jevnt som hos slektningen Geranium.
Bladene er runde/hjerteformede, læraktige og blanke.
Stammen er tykk, sukkulent og har brun bark. Planten er dekorativ, den ser bonsai-aktig ut. 

Arten ble introdusert i England i 1765. Den er plassert, som eneste art, i seksjonen Isopetalum-
Det finnes en variant 'Ventor' (Ingrid Brundin, svensk samler, Geranium Around the World 1998-99).

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg sådd for første gang i år:) Har fått frem 3 fine planter. Håper jeg klarer å holde liv i de! Yndig blomst og karakterfulle stammer:)

    SvarSlett
  2. Det var interessant å høre. Det står litt forskjellig i ulike bøker. De fleste steder står det at frøforøking er helt greit, mens andre skriver at den må stiklingsformeres. I Stora pelargonboken av Susanna Rosèn står det at P. cotyledonis er selvsteril og ikke kan forøkes med frø. - du har jo motbevist det da! Min plante er kjøpt som stikling, og nå fikk jeg lyst til å prøve å samle frø fra den! :-)

    SvarSlett